tjalala.
Sitter och funderar på det där med LCHF... skulle det vara någonting för mig.
Har läst i kolhydrater i fokus, något forum mestadels hela kvällen efter att bror sa att han gått ner från 92kg till 77kg sedan januari. Det är 15 kg på ca 4 månader. Vilket enligt mig är jävligt bra gjort när man är 36 år gammal. (förbränningen går ju segare ju äldre man blir). Hans fru hade gått ner från 75kg till 66kg, 4 kg kvar till hennes målvikt, då har hon gått ner 13 kg.
Jag känner på ett sätt att jag inte vill prova det, pga jag vill gå ner _fort_, alltså fortare än lchf. Vet att det inte är bra för kroppen men jag kan inte låta bli att frestas över kontrollen jag får när jag ser kilona rasa.
Jag vet att jag har en släng av ätstörning men den är kontrollbar. Jag vill verkligen gå ner i vikt (och behöver det faktiskt, nu är jag ingen som bara säger så alltså).
Men jag känner att jag borde prova det för det kan verkligen funka om jag ger mig fan på det.
Men samtidigt x'D så är jag så rädd för att få gallsten... har haft så jävla ont i gallan nu de senaste dagarna att jag funderar på hur bra det är att börja trycka i sig massa fett... men det här har jag fått fram:
De flesta gallstenar är kolesterolstenar.
Högt kolhydratintag ( pasta, potatis, godis, osv ) orsakar högt blodsocker. Högt blodsocker orsakar högt blodinsulin. Högt blodinsulin stimulerar kolesterolbildningen i levern och ökar kolesterolinnehållet i gallan.
Om man äter mycket fett produceras mycket galla för att spjälka fettet i tarmen.
När mycket galla produceras sker en snabb genomströmning av galla i gallblåsan och benägenheten att bilda gallstenar minskar.
( alltså sköljs gallan igenom och eventuella gallstenar avlägnas naturligt )
Om man äter lite fett blir det lite galla eftersom det inte behövs, för att det är så lite fett i tarmen. Gallan blir då kvar länge i gallblåsan. Hög kolesterolhalt i den stillastående gallan ger sedimentering av kolesterol och bildning av gallstenar. Alltså ger en kost med lite fett och mycket kolhydrater en ökad risk för bildning av gallsten. ( alltså om man _INTE_ äter fett under en diet och sen tillsätter mycket fett så börjar den här "gamla" gallan som kroppen inte tömt ännu eftersom du inte ätit fett att åka ut.. men eftersom det dröjt så länge så har det bildas stenar av dom. Har du otur är dom förstora och måste opereras bort )
Det är alltså högt kolhydratintag som orsakar gallstensbildning, men fettintag som kan utlösa besvär. Man bör ju satsa på förebyggande åtgärder mot en sjukdom, och det är i det här fallet att äta mer fett och mindre kolhydrater.
vad tycker ni? :(
Har läst i kolhydrater i fokus, något forum mestadels hela kvällen efter att bror sa att han gått ner från 92kg till 77kg sedan januari. Det är 15 kg på ca 4 månader. Vilket enligt mig är jävligt bra gjort när man är 36 år gammal. (förbränningen går ju segare ju äldre man blir). Hans fru hade gått ner från 75kg till 66kg, 4 kg kvar till hennes målvikt, då har hon gått ner 13 kg.
Jag känner på ett sätt att jag inte vill prova det, pga jag vill gå ner _fort_, alltså fortare än lchf. Vet att det inte är bra för kroppen men jag kan inte låta bli att frestas över kontrollen jag får när jag ser kilona rasa.
Jag vet att jag har en släng av ätstörning men den är kontrollbar. Jag vill verkligen gå ner i vikt (och behöver det faktiskt, nu är jag ingen som bara säger så alltså).
Men jag känner att jag borde prova det för det kan verkligen funka om jag ger mig fan på det.
Men samtidigt x'D så är jag så rädd för att få gallsten... har haft så jävla ont i gallan nu de senaste dagarna att jag funderar på hur bra det är att börja trycka i sig massa fett... men det här har jag fått fram:
De flesta gallstenar är kolesterolstenar.
Högt kolhydratintag ( pasta, potatis, godis, osv ) orsakar högt blodsocker. Högt blodsocker orsakar högt blodinsulin. Högt blodinsulin stimulerar kolesterolbildningen i levern och ökar kolesterolinnehållet i gallan.
Om man äter mycket fett produceras mycket galla för att spjälka fettet i tarmen.
När mycket galla produceras sker en snabb genomströmning av galla i gallblåsan och benägenheten att bilda gallstenar minskar.
( alltså sköljs gallan igenom och eventuella gallstenar avlägnas naturligt )
Om man äter lite fett blir det lite galla eftersom det inte behövs, för att det är så lite fett i tarmen. Gallan blir då kvar länge i gallblåsan. Hög kolesterolhalt i den stillastående gallan ger sedimentering av kolesterol och bildning av gallstenar. Alltså ger en kost med lite fett och mycket kolhydrater en ökad risk för bildning av gallsten. ( alltså om man _INTE_ äter fett under en diet och sen tillsätter mycket fett så börjar den här "gamla" gallan som kroppen inte tömt ännu eftersom du inte ätit fett att åka ut.. men eftersom det dröjt så länge så har det bildas stenar av dom. Har du otur är dom förstora och måste opereras bort )
Det är alltså högt kolhydratintag som orsakar gallstensbildning, men fettintag som kan utlösa besvär. Man bör ju satsa på förebyggande åtgärder mot en sjukdom, och det är i det här fallet att äta mer fett och mindre kolhydrater.
vad tycker ni? :(
Kommentarer
Trackback